11 lut 2010

Jak zrobić prostą wędzarnię?

Dodał: Celestyn | Kategoria: Ogrody

Prosta wędzarnia zrobiona z beczki

Gdzie?

Nasza wędzarnia powinniśmy wybudować w pochyłym miejscu. Dzięki temu palenisko będzie mogło znaleźć się poniżej komory wędzarniczej umożliwiając łatwe przechodzenie dymu.

Co nam będzie potrzebne?

Materiały do wybudowanie najprostszej wędzarni są bardzo łatwo dostępne a i sama budowa nie jest trudna. Potrzebna nam będzie beczka, cegły oraz ceramiczna lub metalowa rura oraz kolanko. Beczkę można zastąpić jakimś innym, szczelnym zbiornikiem np. metalową szafą. Rura potrzebna do wybudowania kanału dymnego powinna mierzyć około 2-3 metrów. Do paleniska posłużą nam cegły, ale możemy równie dobrze do tego celu wykorzystać stary piec.

Jak zbudować?

Schemat wędzarni

Najprościej zacząć od wykopania dołu na palenisko oraz odchodzącego od niego rowu, w którym umieścimy rurę doprowadzającą dym do komory wędzarniczej. Dół wzmacniamy cegłami i przykrywamy blachą lub umieszczamy tam wyżej wspomniany piec. W dnie beczki wycinamy otwór odpowiedni do wielkości kolanka. Rurę wkładamy do rowu łącząc palenisko z kolankiem po czym przysypujemy ziemią. Pamiętajmy aby rura leżała pod niewielkim skosem tak, aby palenisko znajdowało się poniżej komory wędzarniczej. Na kolanko nakładamy beczkę z wcześniej wyciętym otworem. Wędzonki można zawiesić na stalowych prętach lub kracie, a beczkę przykryć mokrym workiem lub blachą. GOTOWE !

Jeśli mamy chwilę czasu i odpowiednie materiały możemy zrobić zadaszenie, najlepiej z uchylną klapką, dzięki której będziemy mogli regulować temperaturę dymu.

Jakim drewnem wędzić?
Do wędzenia wykorzystuje się drewno drzew liściastych. Najczęściej stosuje się: buk, olcha, klon, jawor, brzoza (okorowana) oraz drewno drzew owocowych.

Przykładowa wędzarnia – dość prymitywna, za to funkcjonalna. Drewniana beczka przykryta miską

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (120 votes cast)
Jak zrobić prostą wędzarnię?, 7.8 out of 10 based on 120 ratings
Podziel się z innymi!
  • Facebook
  • Śledzik
  • Kciuk.pl
  • Pinger
  • Twitter
  • Blip
  • Co-Robie.pl
  • Grono
  • Gwar
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • del.icio.us
  • Digg
  • Reddit
  • BlinkList
  • Yahoo! Bookmarks

Tagi: , , , , ,

Zobacz podobne:

36 komentarzy do “Jak zrobić prostą wędzarnię?”

  1. Marek Napisał:

    Jakis pomysl na latwe usuwanie popiolu z paleniska?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (20 votes cast)
  2. Celestyn Napisał:

    Jeśli zastosujemy stary piec to nie powinno być żadnego problemu. Gdy robimy palenisko w wykopanym dole należy wykopać również „wejście” do niego – zostawić wolny front aby móc czyścić i dorzucać drewna. Powinno to wyglądać podobnie jak na pierwszym zdjęciu – wtedy popiół można usunąć zwykłą szufelką

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.4/5 (10 votes cast)
  3. Anonim Napisał:

    Ale zrobiłeś mi ochotę na pyszną wędzonkę…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
  4. orzeł Napisał:

    Z tego co zauważyłem na schemacie, palenisko jak i beczka, w której wędzimy, są przykryte. Czy przez to nie będzie ograniczony dostęp powietrza i palenisko nie zgaśnie, a przynajmniej nie będzie problemów z brakiem ciągu. Więc? Ogólnie pomysł dobry.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.6/5 (9 votes cast)
  5. Celestyn Napisał:

    Faktycznie beczka jest przykryta, ale należy zostawić niewielki otwór aby dym mógł się wydostawać. Co do paleniska to na schemacie jest otwarty „lufcik”. W przypadku takiego kopanego, cale wejście do paleniska jest odsłonięte, tak jak widać to na zdjęciu

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (8 votes cast)
  6. Deszczu Napisał:

    Fajna taka wędzarnia domowa. Aż żal, że człowiek w bloku mieszka :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (6 votes cast)
  7. Mistrzu Napisał:

    Jak tylko zima się skończy, robię wędzarnię :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.1/5 (15 votes cast)
  8. Anonim Napisał:

    co z tego, ze w bloku? od czego sa ogrody dzialkowe? wystarczy chciec!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
  9. jan Napisał:

    Dzieki za info
    tez robie, i to w Chinach. Wkurzylem sie na ich „szynke”. Kielbasy to tragedia, wiekszosc to soja, ale pisza po chinsku ze to jest „polska kielbasa”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (4 votes cast)
  10. mazuz Napisał:

    No super! Wiosna już jest więc do dzieła. Mam pytanko jaki musi być przekrój kanału dymnego i czy może ta rura był np. z tworzywa sztuczego, jaka tam jest temperatura?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (15 votes cast)
  11. Kris Napisał:

    Pisać już umiesz. Naucz się jeszcze czytać: „cegły oraz ceramiczna lub metalowa rura oraz kolanko”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
  12. Prestingis Napisał:

    Witam, witam przedstawiam moją wędzarnię oraz wędzenie jak widać na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=vFtlib_Evu4

    Pozdro

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.1/5 (20 votes cast)
  13. kornel Napisał:

    „wędzarnia z beczki”
    Witam , wczoraj zrobiłem wędzarnie z beczki i wyszło całkiem dobrze , potrzebowałem tylko :
    -beczka
    -kątowniki na stopki
    -rura
    -kolanko
    -2 kołnierze
    -węglarka na palenisko
    -termometr C.O.
    -kilka śrub żeby wszystko skręcić
    Wędzarnia jest tak zrobiona że po każdym wędzeniu mogę ją schować i w każdej chwili wyciągnąć bez większego wysiłku i używania jakichkolwiek narzędzi, dobra rzecz na działce i nie tylko. Wędzarnie można zobaczyć na zdjęciu
    http://img132.imageshack.us/img132/2807/wdzarniazbeczki.jpg

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (29 votes cast)
  14. EeeTakiTam Napisał:

    Do ostatniego zdjecia dorzucilbym male wieczko z 1cm przerwa pomiedzy deklem a beczka. Uzywsz metalowej beczki…? Po ropie? Dobrze umyta? Dla zainteresowanych proponuje nieco skrocic dystans pomiedzy paleniskiem a beczka i zamiast rur uzyc wydrazonego pnia drzewa. Jakiego? Np. wisnia. Niezle faje z tego sie rzezbi. No i w miodku/syripie klonowym z ziolami mozna dzien wczesniej miesko z lekka zamarynowac, nastepnie odcedzic z niepotrzebnych plynow i na ruszt. Bedzie kruche jak…

    Pzdr

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (8 votes cast)
  15. kornel Napisał:

    Do ostatniego komentarza dodaje że używam beczki po oleju dobrze wypalonej drewnem wiśniowym. Przy pierwszym wędzeniu przykryłem beczkę wcześniej odciętym deklem , dym ulatniał się przez szparę po rzazie szlifierki i otworze po korku. Co do rury to bym się nie zgodził z użyciem pnia bo wątpię by wytrzymał ogon ognia zaciąganego do beczki. Ja osobiście zainwestowałem w żaroodporną rurę.

    Pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
  16. Grzesiek Napisał:

    Witam ja zrobilem wedzarke na sposób jak na fotce numer 2 i teraz jest problem bo cale palenisko mam pelne wody,palenisko jest zakryte ale po tych deszczach co sa teraz to nawet zakrywanie nie pomaga,moze ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (4 votes cast)
  17. Andi Napisał:

    wywierć kilka otworów w palenisku na dnie i problem rozwiazany

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
  18. maksxxxxx Napisał:

    Wczoraj ze szwagrem zrobiliśmy palenisko oraz wkopaliśmy rurę która wychodzi ponad poziom ziemi. Niestety pierwsza próba odpalenia nie udała się. Cały dym szedł do góry nad paleniskiem a nic nie było widać aby szedł dym rurą. Panowie, pomocy! Bo nie mamy pojęcia jaki błąd popełniliśmy.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (7 votes cast)
  19. Radek Napisał:

    Możliwe, że za wysoko macie dojście powietrza. Rura wychodząca z paleniska powinna być ponad wlotem powietrza i z drugiej jego strony. Jeżeli palenisko jest odkryte to efektu nie będzie. Musi być wlot powietrza z boku i kanał dymny wychodzić z góry lub z boku powyżej poziomu wlotu powietrza.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
  20. Remik Napisał:

    Witam ja mam wedzarnie zrobioną zszafki roboczej na ciuchy jest dosc pojmna i dosc łatwo ja dostac
    rure mam z ryny z kwaski palenisko jest zrobione z płyt chodnikowych a wszystko zasypane piaskiem niema tu filozofi
    a pale grusza wisnia jabłkiem bukiem olcha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (4 votes cast)
  21. Jasiek84 Napisał:

    Witam, od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia wędzarni… moje pytanie, jaka długość rury do wędzenia na zimno a jaka długość do wędzenia na gorąco ?

    pzdr

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.9/5 (10 votes cast)
  22. Piotrek Napisał:

    Witam.
    Osobiście polecam coś takiego
    http://www.stylkam.pl/galeria_grille.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
  23. marcin Napisał:

    witam ja dzis zrobilem wedzarnie z drewna iglastego wym 60×70 komin ciagnacy dym jest wykonany z wkladuw kominowych szamotowych o wym 200×200 mm i długosc ok160cm i mam takie pytanie ile musze go przepalac zeby mozna bylo w nim wedzic np boczek pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
  24. marcin Napisał:

    witam zrobilem sobie boczek i szyneczke na świeta pierwszy raz i powiem ze byla naprawde pyszna tylko jeszcze wedzok nie jest przejdziony zapachem i troche deskami pachnie wedzonka ale i tak jest bardzo pyszna pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.9/5 (8 votes cast)
  25. wędzony Napisał:

    Wędzarnia super. Brakuje w sieci dobrych i rzeczowych artów na temat budowy wędzarni.

    Cyt” witam ja dzis zrobilem wedzarnie z drewna iglastego wym 60×70 komin ciagnacy dym jest wykonany z wkladuw kominowych szamotowych o wym 200×200 mm i długosc ok160cm i mam takie pytanie ile musze go przepalac zeby mozna bylo w nim wedzic np boczek pozdrawiam ”

    Pal ile wlezie im dłuzej tym lepiej zaczynaj od małego ognia. Ja przepalałem moją kilka dni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
  26. Lucy Napisał:

    Witam.Czy mogę zrobić wędzarkę z boazerii świerkowej i jak długo trzeba ją ,,wypalać”.
    Proszę o radę.Pozdrawiam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
  27. marcin Napisał:

    witam kolego mozesz zrobic wedzarnie z beczki swierkowej tylko musisz pierscienie miec zeby ci sie nie rozeschla i szpary nie porobily jesli chodzi o wypalanie to musisz zrobic tunel wedzok musisz kilka razy przepalic mozesz jakies kosci wedzic zeby przeszedl zapachem ja mam wedzarnie z drewna iglastego wym 60×70 komin ciagnacy dym jest wykonany z wkladuw kominowych szamotowych o wym 200×200 mm i długosc ok160cm jesli chcesz to napisz przesle ci zdjecia to mój e.mile marcin-naglik@o2.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
  28. Andre Napisał:

    Odnośnie zalewania paleniska: proponuję wykopać głębszy dół i wypełnić go do planowanego poziomu paleniska grubym żwirem.
    Natomiast odnośnie materiału konstrukcji komory wędzarniczej: jeśli nie jest to ściana lepiej izolująca (np. murowana) dobrze jest zaizolować ściany (np. beczkę workami jutowymi) – no chyba, że „robimy” łososia, czy polędwiczkę ;-)
    Pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
  29. Benito Napisał:

    beczke podczas wędzenia najlepiej zakrywać workiem z juty

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  30. mietalek Napisał:

    czy moze byc krotsza rura niz 2 metry

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
  31. mietalek Napisał:

    czy beczka po ropie nadaje sie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  32. marcin Napisał:

    oczywiscie ze moze byc krutsza rura jesli chodzi o palenisko a jesli chodzi o beczke do wedzenia to kiedys wedzarnie mialem z takiej beczki tylko byla ona wypalana kilkakrotnie az farba zeszla pozdrawiam i zycze wesolych świąt

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
  33. marcin Napisał:

    witam mam takie pytanko jak peklujecie mieso i jak długo pozdrawiam i prosze o przepisy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
  34. venus Napisał:

    do Marcina.W internecie jest masa przepisów.I tak musisz sam wypracować własny styl.Popełnisz kilka błędów i nabierzesz doświadczenia.Venus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  35. marcin Napisał:

    wiem ze w necie sa przepisy ale moze wy macie juz sprawdzone przepisy do peklowania miesa prosze o odp

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
  36. grzegorz Napisał:

    witam jaki powinien byc przekruj rury dymnej

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zostaw komentarz