23 lut 2010

Jak zrobić lody?

Dodał: Archbishop | Kategoria: Desery

Zrobienie lodów, wbrew powszechnej opinii, jest dość proste. Nie każdy jednak o tym wie i większość ludzi kupuje gotowe lody, podczas gdy te o „standardowych” smakach można z powodzeniem przyrządzić w domu. Oczywiście bardziej ekstrawaganckie smaki wymagają większych kosztów, doświadczenia i pracy, ale lody śmietankowe, kawowe, kakaowe, czekoladowe, truskawkowe, itp. można przyrządzić bez większego wysiłku. Co ciekawe, lody własnej roboty, mają z reguły mniej kalorii, niż te kupowane (no i oczywiście mniej chemii). Pomijam tu sorbety, gdyż jest to dla mnie temat na osobny artykuł. Generalnie są dwie szkoły robienia lodów – z mlekiem lub bez. Z mlekiem powinny wyjść Wam bardziej delikatne – wypróbujcie i wybierzcie sami, która wersja bardziej Wam odpowiada.

Poniżej znajdziecie zbiór przepisów, znalezionych  w czeluściach internetu i zebranych razem w niniejszym artykule.

Przepisy pochodzą z „Kosowskiej kuchni jarskiej” – książki kucharskiej z 1929 roku.

PRZEPIS NA LODY ŚMIETANKOWE

/Składniki:/

  • 3 litra mleka
  • 1 litra śmietanki
  • 6 żółtek 40 dkg cukru
  • laska wanilii
  • LUB

  • 1 litr mleka
  • 1 litra śmietanki
  • 12 żółtek
  • 40 dkg cukru
  • wanilia – wystarczy też cukier waniliowy, ale musi być go sporo.
  • Wanilię zagotować z mlekiem i śmietanką (potem ją wyrzucić), żółtka utrzeć z cukrem i ostrożnie, ciągle mieszając, wlewać mleko do żółtek (a nie odwrotnie).

    Chwilę potrzymać na gorącej blasze, nie zagotowując, potem odstawić i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy są dobrze zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać.

    Uwaga: Wyjęcie z formy na półmisek ułatwi zanurzenie formy na sekundę w gorącej wodzie.

    PRZEPIS NA LODY KAWOWE

    /Składniki:/

  • 1 litra śmietanki
  • 1 litra mocnej kawy
  • pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii.
  • Przyrządza się tak samo, jak lody śmietankowe, tylko bez wanilii, a z dodatkiem kawy.

    PRZEPIS NA LODY CZEKOLADOWE

    /Składniki:/

  • 10 dkg kakao
  • 1 kieliszek rumu
  • pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii.
  • Przyrządza się tak samo, jak śmietankowe, tylko z dodatkiem kakao i rumu.

    Uwaga: Tak samo można przyrządzić lody ze świeżych soków owocowych. Również można do lodów śmietankowych zamiast mleka z wanilią dodać świeżych soków owocowych, a szczególnie smaczne są lody poziomkowe tak przyrządzone.


    Cytrynowe-limonkowe lody z cynamonem i miętą
    Składniki:
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki śmietany 18% (albo jogurtu 3-4%)
    - 1 szklanka soku z cytryny (z miążeszm)
    - ½ szklanki soku z limonki (z miąższem)
    - łyżeczka cynamonu

    Sposób przyrządzenia:
    Połączyć w misce śmietanę albo jogurt z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Wlać sok z obu cytryn, wymieszać (można nadać lodom kolor, dodając barwnika spożywczego). Wlać do formy (np. jednorazowej foremki z folii aluminiowej) i wstawić do zamrażalnika na 2 do 3 godzin. Wyjąć na pięć minut przed podaniem, nałożyć do pucharków/kieliszków/miseczek/ posypać drobno startą gorzką czekoladą i listkami mięty.

    Trochę bardziej kaloryczne tuskawkowe lody Nigelli Lawson
    Składniki:
    - ½ kg truskawek
    - trochę cukru do posypania
    - ½ l mleka
    - ½ l śmietany
    - laska wanilii
    - sok z ½ cytryny
    - 10 żółtek
    - 175 gr cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Mleko połączyć ze śmietaną, wrzucić laskę wanilii i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię wyjąć. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy i zamrozić. Wyjąć na 5 minut przed podaniem, żeby lody lekko się rozpuściły i łatwiej się je nakładało.

    Sorbet z melona albo arbuza
    Składniki:
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka wody
    1 torebka żelatyny bez smaku
    2 ½ szklanki puree z melona cantaloupe albo arbuza (1 duży owoc)
    1/3 szklanki rumu
    2 łyżki soku cytrynowego

    Sposób przyrządzenia:
    W rondelku połączyć żelatynę z cukrem, wlać wodę, odstawić na minutę. Rozpuścić na małym ogniu, ogrzewać około 5 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać resztę składników. Wlać do formy, zamrozić (ok. 3 godzin). Ubić mikserem na jednolitą masę i znów zamrozić na 2 godziny. Przed podaniem deser wystawić, by lekko zmiękł. Przybrać np. listkami mięty i czekoladą.

    Beata Stychno (w-spodnicy.pl)


    Lody czekoladowe na 6 porcji

    składniki:
    237 ml cukru
    5 żółtek
    266 ml mleka
    266 ml śmietany kremówki
    200 g czekolady
    1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (z prawdziwej wanilii)

    sposób przygotowania:

    1. Żółtka ubić z cukrem.

    2. W rondlu z grubym dnem mleko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia po czym cieniutkim strumieniem wlewać powoli do żółtek ciągle mieszając.

    3. Mieszankę wlać z powrotem do garnka. Podgrzewać ma małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (do około 60 stp C).

    4. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

    5. Płynną już czekoladę dodajemy małymi porcjami do naszej mieszanki jajeczno-mlecznej. Mieszamy aż mieszanina będzie dobrze połączona, gładka i aksamitna.

    6. Odstawiamy do wystygnięcia. Temperatura po wystygnięciu powinna być dostosowana do dalszej obróbki w maszynce do lodów.

    7. Dodajemy wanilię.

    8. Śmietanę ubijamy, a następnie mieszamy razem z czekoladową masą.

    9. Gotową masę wlewamy do maszynki i postępujemy wg instrukcji obsługi.

    Wskazówki:

    1. Stopiona czekolada i mieszanka jajeczno-mleczna powinny być gorące, kiedy łączymy je razem.

    2. Aby zapasteryzować jajka, masę podgrzewamy do 73 stp. C i utrzymujemy tą temperaturę przez 3 minuty. W trakcie tego zabiegu niezbędny jest termometr. Jeśli masa przekroczy 76C jajka się zetną, a masa będzie lekko mączna w smaku.

    aleksandraw.blogspot.com

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 9.1/10 (33 votes cast)
    Jak zrobić lody?, 9.1 out of 10 based on 33 ratings

    Tagi: , , , ,

    Zobacz podobne:

    7 komentarzy do “Jak zrobić lody?”

    1. jAKOŚ NA A Napisał:

      Superowe są te lody czekoladowe

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
    2. wiki Napisał:

      majne zd powino być filmik i dokł wyt

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    3. Anonimek Napisał:

      fajnw

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
    4. hardcor Napisał:

      Dzięki za przepis :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
    5. Maajjja! Napisał:

      Genialny przepis na lody kawowe :D

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    6. Fizyk Napisał:

      Dzięki za przepis na te lody, świetne są ^^

      …ale tak na przyszłość
      dkg?? – decykilogram?
      dag – dekagram =]

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    7. kredytowo.info Napisał:

      I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site
      is really fastidious.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Zostaw komentarz