10 lut 2010

Jajecznica z warzywami

Dodał: Shattered | Kategoria: Dania główne, Dania wegetariańskie, Kolacja, Kulinaria, Śniadanie

Jajka

Jajka są bogatym źródłem witamin

Na maśle, na boczku czy szynce, ze szczypiorkiem lub z pomidorami – jajecznicę można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam przepis na szybkie, proste i smaczne wegetariańskie danie, z dokładnym opisem przyrządzenia. Nawet laik kuchenny poradzi sobie z przygotowaniem tej warzywnej jajecznicy :)

Porcja dla 4-5 osób

Składniki:

8 jajek

1 cebula

1 mały brokuł

ok. 3 pieczarki

1 mała papryka

1 pomidor

1-2 łyżki masła

sól, ewentualnie pieprz do smaku

Przygotowanie

Warzywa dobrze umyj i pokrój: brokuł na drobne „drzewka”, pieczarki na plasterki, pomidor i paprykę w kostkę (usuń wcześniej gniazda nasienne), cebulę posiekaj. Jajka wbij wcześniej do osobnego naczynia, żeby sprawdzić czy nie są zepsute.

Na patelni roztop masło (uważaj, żeby się nie przypaliło), a następnie dodaj cebulę, brokuły, pieczarki i paprykę. Lekko posól. Podsmaż na średnim ogniu ciągle mieszając. Kiedy cebula się zeszkli (zrobi się przeźroczysta, ale nie przypalona), a brokuł delikatnie zmięknie, dodaj pomidory i jajka. Dopraw solą (i pieprzem) według uznania i smaż nie zapominając o mieszaniu. Kiedy jajka się zetną, zdejmij patelnię z ognia i przełóż jajecznicę na talerz (na gorącej patelni jajka cały czas poddawane są obróbce termicznej i mogą zrobić się z nich niesmaczne wióry).

Życzę smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Jajecznica z warzywami, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Tagi: , , , , , ,

Zobacz podobne:

Zostaw komentarz