8 mar 2010

Jak czytać skład produktów?

Dodał: Archbishop | Kategoria: Nauka, Żywność
Humorystyczny obrazek przedstawiający 3 butelki oranżady w smakach 'Exxx'

Humorystyczny obrazek przedstawiający 3 butelki oranżady o smakach 'Exxx'

Znacie ten problem? Bierzesz do ręki jakiś produkt w sklepie, a tam: woda, cukier, sól, E xxx, E xxx, E xxx, E xxx, Exxx, itd. Zaczynasz się zastanawiać co jesz i po co te wszystkie tajemnicze liczby z przedrostkiem ‚E’. Samo oznaczanie produktów w ten sposób ma sens, bo standaryzuje pewne substancje chemiczne. Jest to swego rodzaju język angielski speców od żywności. Czym są te wszystkie dodatki? Jak czytać skład produktu? Co oznacza każde ‚E’ w składzie?

Chemiczne dodatki do żywności dzieli się na:

  • kompozycje smakowo-zapachowe, zwane mieszankami aromatyzującymi,
  • barwniki (dzielą się na organiczne naturalne, syntetyczne identyczne z naturalnymi, organiczne syntetyczne, nieorganiczne syntetyczne, barwniki pochodzenia mineralnego),
  • emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające i inne środki zmieniające konsystencję produktów,
  • konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory – związki przedłużające trwałość produktów.

Wszystkie te dodatki mogą mieć pochodzenie naturalne lub sztuczne. Pod tym kątem dodatki dzieli się na:

  • naturalne – pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych,
  • identyczne z naturalnymi – tzn. syntezowane przez człowieka, ale o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych,
  • sztuczne – syntezowane przez człowieka i o strukturze nie odpowiadającej żadnym związkom występującym w środowisku naturalnym.

Lista E – spis chemicznych dodatków do żywności, które zostały uznane przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europa. Lista ta jest sporządzana przez „Komitet Naukowy Technologii Żywności” i następnie dołączana do dyrektyw Komisji Europejskiej, które podlegają zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.

Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy:

  • istnieje technologiczna konieczność jego użycia
  • nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów
  • udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta

Jeśli chodzi o ostatni punkt, to istnieje grupa środków, które budzą liczne kontrowersje. Ponieważ jednak do tej pory nie udowodniono ich bezpośredniego, negatywnego wpływu na zdrowie, nadal figurują na tej liście.

Lista E najbardziej szkodliwych:

  • E-104 – żółcień chinolinowa – toksyczna, kancerogenna substancja, może powodować silne  reakcje alergiczne (nie tylko skórne)
  • E-110 – żółcień pomarańczowa FCF – j.w.
  • E-210-do E-219-rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw)
  • E-220-niszczy wit.B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie)
  • E-221 do E-227-zakłóca czynności jelit
  • E-230 do E-233-powoduje zaburzenia funkcji skóry
  • E-239-rakotwórczy
  • E-249 do E-252- dodawany do serów żółtych i topionych
  • E-621 – glutaminian sodu
  • E-951 – aspartam

Lista E najmniej szkodliwych:

  • E-101 – ryboflawina, czyli witamina b2, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • E140 – chlorofil, naturalny zielony barwnik
  • E160a, E160c, E160e – barwniki karotenowe
  • E162 – czerwień buraczana, stosowana do barwienia deserów, galaretek, dżemów, cukierków, napojów
  • E-200 do E-203, dodawane do serów, margaryn
  • E-236 do E-238, dodawane do soków owocowych, ryb wędzonych
  • E-260 do E-283, dodawane do marynat

Pełny zakres oznaczeń:

  • 100–199 – barwniki
  • 200–299 – konserwanty
  • 300–399 – przeciwutleniacze
  • 400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
  • 500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
  • 600–699 – wzmacniacze smaku
  • 700–799 – antybiotyki
  • 900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
  • 1300–1400 – modyfikowane skrobie

Lista składników w formie tabelarycznej

Barwniki

Kod Nazwa Właściwości
E100 Kurkumina (Curcumin) Barwnik pomarańczowo- żółty
E101 Riboflawina (Riboflavin) Barwnik żółty, witamina B2
E102 Tartrazyna (Tartrazine) Barwnik żółty, barwnik azowy
E104 Żółcień chinolinowa
(Quinoline Yellow)
Barwnik zielozo-żółty, syntetyczny
E106 Riboflawiny-5- fosporan sodu
(Riboflavin-5′-phosphate)
Barwnik żółty, witamina B2
E107 Żółcień 2G Barwnik żółty, barwnik azowy
E110 Żółcień pomarańczowa FCF
(Sunset Yellow FCF)
Barwnik żółty, barwnik azowy
E120 Karmina, Koszenila
(Carmines, Carminic acid, Cochineal)
Barwnik
czerwony, naturalny
E122 Azorubina (Azorubine, Carmoisine) Barwnik czerwony
, barwnik azowy
E123 Amarant (Amaranth) Barwnik czerwony
, barwnik azowy
E124 Pąs 4R (Ponceau 4R, Cochineal Red A) Barwnik czerwony
, barwnik azowy. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.
E127 Erytrozyna (Erythrosine) Barwnik czerwony, syntetyczny
E128 Czerwień 2G (Red 2G) Barwnik czerwony
, syntetyczny
E129 Czerwień Allura AC
(Allura Red AC)
Barwnik czerwony
, barwnik azowy
E131 Błękit patentowy V
(Patent Blue V)
Barwnik niebieski
, syntetyczny
E132 Indygotyna (Indigotine, Indigo carmine) Barwnik niebieski
, syntetyczny
E133 Błękit brylantowy FCF
(Brilliant Blue FCF)
Barwnik niebieski
, syntetyczny
E140 Chlorofile (Chlorophylls,
Chlorophyllins)
Barwnik zielony, naturalny
E141 Chlorofili kompleksy miedziowe
(Copper complexes of chlorophylls)
Barwnik zielony, syntetyczny
E142 Zieleń S (Greens S) Barwnik zielony, syntetyczny
E150a-d Karmel (Plain caramel) Barwnik brązowy
E151 Czerń brylantowa BN
(Brilliant Black BN, Black PN)
Barwnik czarny , barwnik azowy
E153 Węgiel  (Vegetable carbon) Barwnik naturalny
czarny, dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego
nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.
E154 Brąz FK (Brown FK) Barwnik brązowy
, barwnik azowy
E155 Brąz HT (Brown HT) Barwnik brązowy
, barwnik azowy
E160a Alfa-, Beta- i Gamma- karoten
(Carotenes)
Barwnik naturalny
pomarańczowo- żółty
E160b Annatto, Biksyna, Norbiksyna
(Annatto, bixin, norbixin)
Barwnik naturalny
żółty, może wywołujywać alergie
E160c Ekstrakt z papryki
(Paprika extract, capsanthin, capsorubin)
Barwnik naturalny
pomarańczowy
E160d Likopen (Lycopene) Barwnik naturalny
czerwony
E160e Beta-apo-8′-karotenal
(Beta-apo-8′-carotenal)
Barwnik naturalny
pomarańczowo- żółty
E160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8′-karotenowego
(Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid)
Barwnik naturalny
pomarańczowo- żółty
E161a Flawoksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E161b Luteina (Lutein
)
Barwnik
naturalny, żółty
E161c Kryptoksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E161d Rubiksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E161e Wioloksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E161f Rodoksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E161g Kantaksantyna (Canthaxanthin) Barwnik
naturalny, żółty
E161h Cytranaksantyna Barwnik
naturalny, żółty
E162 Ekstrakt buraczany
(Beetroot Red, Betanin)
Barwnik naturalny
czerwony
E163 Antocyjany (Anthocyanins) Barwnik naturalny
czerwono-purpurowy
E170 Węglan wapnia (Calcium carbonates) Barwnik biały
E171 Dwutlenek tytanu
(Titanium dioxide)
Barwnik biały
E172 Tlenki żelaza (Iron oxides and hydroxides) Barwnik naturalny
czerwono- brązowy
E173 Aluminium Barwnik
metaliczny
E174 Srebro (Silver) Barwnik
metaliczny
E175 Złoto (Gold) Barwnik
metaliczny
E180 Czerwień litolowa BK
(Latolrubine BK)
Barwnik czerwony
, barwnik azowy
E181 Taniny (Tannins) Barwnik żółto-biały

Środki konserwujące

Kod Nazwa Właściwości
E200 Kwas sorbinowy, sorbowy (Sorbic acid) Naturalny środek konserwujący
E201 Sorbinian sodu (Sodium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E202 Sorbinian potasu (Potassium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E203 Sorbinian wapnia (Calcium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E210 Kwas benzoesowy (Benzoic acid) Naturalny środek konserwujący
E211 Benzoesan sodu (Sodium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E212 Benzoesan potasu (Potassium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E213 Benzoesan wapnia (Calcium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E214 Para-hydroksybenzoesan etylu (Ethyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E215 Sól sodowa para-hydroksybenzoesanu etylu
(Sodium ethyl p-hydroxybenzoate)
Syntetyczny środek konserwujący
E216 Para-hydroksybenzoesan propylu (Propyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E217 Sól sodowa E216 (Sodium propyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E218 Para-hydroksybenzoesan metylu (Methyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego
E219 Sól sodowa (Sodium methyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego
E220 Dwutlenek siarki (Sulphur dioxide) Naturalny środek konserwujący
E221 Siarczyn sodu (Sodium sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E222 Wodorosiarczyn sodu (Sodium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący; środek bielący
E223 Dwusiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu (Sodium metabisulphite) Syntetyczny środek konserwujący; przeciwutleniacz
E224 Dwusiarczyn potasu, pirosiarczyn potasu
(Potassium metabisulphite)
Syntetyczny środek konserwujący
E225 Siarczyn potasu Syntetyczny środek konserwujący
E226 Siarczyn wapnia (Calcium sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E227 Wodorosiarczyn wapnia (Calcium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E228 Wodorosiarczyn potasu (Potassium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E230 Bifenyl, difenyl (Biphenyl, diphenyl) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek owoców
E231 2-hydroksydifenyl, orto-fenylofenol (Orthophenyl phenol) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek bananów,
trucizna.
E232 Orto-fenylofenolan sodu (Sodium orthophenyl phenol) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek cytrusów,
trucizna.
E233 Tiabendazol (Thiabendazole) Syntetyczny środek konserwujący, do zabezpieczania owoców,
trucizna.
E234 Nizyna (Nisin) Naturalny antybiotyk
E235 Natamycyna (Natamycin) Naturalny antybiotyk
E236 Kwas mrówkowy (Formic acid) Naturalny kwas, środek konserwujący
E237 Mrówczan sodu (Sodiumformate) Naturalna sól, środek konserwujący
E238 Mrówczan wapnia (Calcium formate) Naturalna sól, środek konserwujący
E239 Hexametylenoczteroamina (Hexamethylene tetramine) Syntetyczny środek konserwujący
E240 Aldehyd mrówkowy, formaldehyd Środek konserwujący
E242 Dwuwęglan dimetylu (Dimethyl dicarbonate) Syntetyczny środek konserwujący
E249 Azotyn potasu (Potassium nitrite) Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.
E250 Azotyn sodu (Sodium nitrite) Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.
E251 Azotan sodu (Sodium nitrate) Naturalna sól, środek konserwujący
E252 Azotan potasu (Potassium nitrate) Naturalna sól, środek konserwujący
E260 Kwas octowy (Acetic acid) Naturalny kwas, środek konserwujący
E261 Octan potasu (Potassium acetate) Naturalna sól, środek konserwujący
E262 Octany sodu, Kwaśny octan sodu, Dioctan sodu
(Sodium acetates, Sodium hydrogen acetate, sodium diacetate)
Naturalna sól, środek konserwujący
E263 Octan wapnia (Calcium acetate) Naturalna sól, środek konserwujący
E270 Kwas mlekowy (Lactic acid) Naturalny kwas
E280 Kwas propionowy (Propionic acid) Naturalny kwas, może być przyczyną
raka żołądka.
E281 Propionian sodu (Sodium propionate) Naturalna sól
E282 Propionian wapnia (Calcium propionate) Naturalna sól
E283 Propionian potasu (Potassium propionate) Naturalna sól
E284 Kwas borowy (Boric acid) Naturalny kwas
E285 Tetraboran sodu, (Sodium tetraborate,
borax)
Naturalny kwas
E290 Dwutlenek węgla (Carbon dioxide) Naturalny gaz
E296 Kwas jabłkowy (Malic acid) Kwas
E297 Kwas fumarowy (Fumaric acid) Naturalny kwas

Przeciwutleniacze

Kod Nazwa Właściwości
E300 Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid) Stosowany do wyrobów
przechowywanych ponad 3 miesiące.
E301 Askorbinian sodu (Sodium ascorbate) Do wyrobów masarskich.
E302 Askorbinian wapnia (Calcium ascorbate) Do gotowych dań
przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.
E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, Palmitynian askorbylu, Stearynian askorbylu (Fatty acid esters of ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate) Do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury
E306 Ekstrakt bogaty w tokoferol (Tocopherol-rich extract) Do wyrobów mięsnych i
ciastkarskich, oleji roślinnych, tłuszczy cukierniczych, smalecu i
margaryny.
E307 Alfa-tokoferol, witamina E (Alpha-tocopherol) Do herbatników z masłem.
E308 Gamma-tokoferol (Gamma-tocopherol) związek syntetyczny
E309 Delta-tokoferol związek syntetyczny
E310 Galusan propylu (Propyl gallate) szkodliwe w dużych ilościach,
wywołuje alergie
E311 Galusan oktylu (Octyl gallate) szkodliwe w dużych ilościach
E312 Galusan dodecyu (Dodecyl gallate) chroni tłuszcze przed jełczeniem, szkodliwe w dużych ilościach
E315 Kwas izoaskorbinowy, Erythorbic acid Antyoksydant
E316 Izoaskorbinian sodu (Sodium erythorbate) Antyoksydant
E320 Butylohydroksyanizol (Butylated hydroxyanisole) szkodliwe – wpływa
niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby.
E321 Butylohydroksytoluen (Butylated hydroxytoluene) szkodliwe – wpływa
niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby i alergie skórne.
E322 Lecytyna (Lecithins) Naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator
E325 Mleczan sodu (Sodium lactate) Do serów i pieczywa, stosowany także w farmacji.
E326 Mleczan potasu (Potassium lactate) Do tortów i wypieków
E327 Mleczan wapnia (Calcium lactate) Do deserów błyskawicznych.
E330 Kwas cytrynowy (Citric acid) Możliwe działanie rakotwórcze
E331 Cytryniany sodu, Cytrynian monosodowy, Cytrynian dwusodowy, Cytrynian trójsodowy (Sodium citrates: Monosodium citrate, Disodium citrate, Trisodium citrate) Do serów, mleka i
koncentratów napojów w proszku.
E332 Cytryniany potasu, Cytrynian monopotasowy, Cytrynian trójpotasowy (Potassium citrates, Monopotassium citrate, Tripotassium citrate) -
E333 Cytryniany wapnia, Cytrynian monowapniowy, Cytrynian dwuwapniowy, Cytrynian trójwapniowy (Calcium citrates, Monocalcium citrate, Dicalcium citrate, Tricalcium citrate) Do serów, wina i
koncentratów napojów w proszku.
E334 Kwas winowy (Tartaric acid) Składnik napojów bezalkoholowych.
E335 Winiany sodu, Winian monosodowy, Winian dwusodowy (Sodium tartrates, Monosodium tartrate, Disodium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E336 Winiany potasu, Winian monopotasowy, Winian dwupotasowy (Potassium tartrates, Monopotassium tartrate, Dipotassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E337 Winian sodowo-potasowy (Sodium potassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E338 Kwas fosforowy, ortofosforowy (Phosphoric acid) Do napojów typu Cola.
Szkodliwe – zakłócanie
procesu trawienia.
E339 Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan dwusodowy, Fosforan trójsodowy )Sodium phosphates, Monosodium phosphate, Disodium phosphate, Trisodium phosphate) Szkodliwe – zakłócanie
procesu trawienia.
E340 Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dwupotasowy, Fosforan trójpotasowy (Potassium phosphates, Monopotassium phosphate, Dipotassium phosphate, Tripotassium phosphate) Szkodliwe – zakłócanie
procesu trawienia.
E341 Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan dwuwapniowy, Fosforan trójwapniowy (Calcium phosphates, Monocalcium phosphate, Dicalcium phosphate, Tricalcium phosphate) Szkodliwe – zakłócanie
procesu trawienia.
E343 Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dwumagnezowy (Magnesium phosphates, monomagnesium phosphate, Dimagnesium phosphate) Środek spulchniający
(Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z
listy kolejną dyrektywą UE)
E350 Jabłczany sodu, Jabłczan sodu, Kwaśny jabłczan sodu (Sodium malates, Sodium malate, Sodium hydrogen malate) Regulator kwasowości
E351 Jabłczan potasu (Potassium malate) Regulator kwasowości
E352 Jabłczany wapnia, Jabłczan wapnia, Kwaśny jabłczan wapnia (Calcium malates, Calcium malate, Calcium hydrogen malate) -
E353 Kwas metawinowy (Metatartaric acid) Emulgator
E354 Winian wapnia (Calcium tartrate) Emulgator
E355 Kwas adypinowy (Adypic acid) Proszki do pieczenia.
E356 Adypinian sodu (Sodium adipate) Regulator kwasowości
E357 Adypinian potasu (Potassium adipate) Regulator kwasowości
E363 Kwas bursztynowy (Succinic acid) Regulator kwasowości
E375 Kwas nikotynowy, witaminaPP (Niacin) Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.
E380 Cytrynian trójamonowy (Triammonium citrate) Regulator kwasowości
E385 Sól wapniowo dwusodowa
kwasu etylenodiaminotetraoctowego (Calcium disodium
ethylene diamine tetra-acetate, Calcium disodium)
Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.
Kod Nazwa Właściwości
E400 Kwas alginowy (Alginic acid) Naturalny środek zagęszczający, kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.
E401 Alginian sodu (Sodium alginate) Naturalny środek zagęszczający, sól sodowa kwasu alginowego, stosowany w lodach, środkach odchudzających.
śmietance w proszku.
E402 Alginian potasu (Potassium alginate) Naturalny środek zagęszczający, np. w śmietankach UHT
E403 Alginian amonu (Ammonium alginate) Naturalny środek zagęszczający, stosowany w lodach, środkach odchudzających.
śmietance w proszku.
E404 Alginian wapnia (Calcium alginate) Naturalny środek zagęszczający, np. sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.
E405 Alginian propylenowo-glikolowy
(Propan-1,2-diol alginate)
Otrzymany z kwasu alginowego, np. sosy,
dresingi, majonez.
E406 Agar Naturalny środek zagęszczający, składnik galaretek, lodów.
Stosowany w przetworach rybnych, śmietance UHT, środeku
przeczyszczającym dla psów i kotów.
E407 Karagen (Carrageenan) Naturalny środek zagęszczający, otrzymywany z wodorostu czerwonego – likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy,
napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi,
odżywki dla dzieci.
E408 Furcelleran Naturalny środek zagęszczający
E410 Mączka chleba świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon) Naturalny środek zagęszczający, np. lody, sosy sałatkowe,
desery, konserwy rybne.
E411 Mączka z tamaryszku Naturalny środek zagęszczający
E412 Guma guar (Guar gum) Naturalny środek zagęszczający, dodatek tolerowany przez diabetyków
E413 Tragakanta (Tragacanth) Naturalny środek zagęszczający
E414 Guma arabska, (Acacia gum,
gum arabic)
Naturalny środek zagęszczający.
Wysuszony sok z pinii, stosowany w  napojach bezalkoholowych.
E415 Guma ksantanowa (Xanthan gum) Naturalny środek zagęszczający
E416 Guma karaya (Karaya gum) Naturalny środek zagęszczający
E418 Guma gellan (Gellan gum) Naturalny środek zagęszczający
E420 Sorbitol (Sorbitol syrup) Naturalny alkohol wielowodorotlenowy. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków,
bo nie podnosi poziomu glukozy. Stosowany w owocach
kandyzowanych, lodach, koncentratach.
E421 Mannitol Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, otrzymywany sztucznie z cukru,
stocowany w owocach kandyzowanych.
E422 Glicerol (Glycerol) Naturalny alkohol
E430 Stearynian polixyetylenu 8
E431 Stearynian polixyetylenu 40
(Polyoxyethylene 40 stearate)
Syntetyczny emulgator
E432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu,
(Polyoxyethylene sorbitan monolaurate)
Syntetyczny emulgator
E433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu
(Polyoxyethylene sorbitan monooleate)
Syntetyczny emulgator
E434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
(Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate)
Syntetyczny emulgator
E435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu
(Polyoxyethylene sorbitan monostearate)
Syntetyczny emulgator
E436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu
(Polyoxyethylene sorbitan tristearate)
Syntetyczny emulgator
E440 Pektyna (Pectins, amidated pectin) Naturalny środek zagęszczający
E441 Żelatyna (Gelatin) Naturalny środek zagęszczający
E442 Fosfatydy amonu (Ammonium phosphatides) Syntetyczny emulgator
E450 Difosforany (Diphosphates) Sól kwasu fosforowego,
stosowanyw serkach topionych i proszku kakaowym.
E451 Trifosforany (Triphosphates) Sól kwasu fosforowego
E452 Polifosforany (Polyphosphates) Sól kwasu fosforowego
E460 Celuloza (Cellulose) Naturalne włókno, środek zagęszczający, składnik preparatów odchudzających.
E461 Metyloceluloza (Methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E462 Etyloceluloza Półsyntetyczny środek zagęszczający
E463 Hydroksypropyloceluloza (Hydroxypropyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E464 Hydroxypropylometyloceluloza
(Hydroxypropyl methyl cellulose)
Półsyntetyczny środek zagęszczający
E465 Etylometyloceluloza (Ethyl methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E466 Karboksylmetyloceluloza, sól sodowa
karboksymetylocelulozy (Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose)
Półsyntetyczny środek zagęszczający
E470 Sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasów tłuszczowych.
(Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
(Mono and diglycerides of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E472 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami
(Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
(Sucrose esters of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E474 Sacharoglicerydy (Sucroglycerides) Półsyntetyczny emulgator
E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
(Polyglycerol esters of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E476 Polirycynoleinian poliglicerolu
(Polyglycerol polyricinoleate)
Półsyntetyczny emulgator
E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
(Propane-1,2-diol esters of fatty acids)
Półsyntetyczny emulgator
E478 Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowymi i glikolu propylenowego Półsyntetyczny emulgator
E479 Zestryfikowany olej sojowy (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E480 Kwas stearylo-2- mlekowy Syntetyczny emulgator
E481 Stearyoilomleczan sodu (Sodium stearoyl-2-lactylate) Półsyntetyczny emulgator
E482 Stearyoilomleczan wapnia (Calcium stearoyl-2-lactylate) Półsyntetyczny emulgator
E483 Winian stearylu (Stearyl tartrate) Półsyntetyczny emulgator
E484 Cytrynian stearylu Półsyntetyczny emulgator
E485 Patrz E 441
E490 Glikol propylenowy Rozpuszczalnik
E491 Monostearynian sorbitolu . (Sorbitan monostearate) Półsyntetyczny emulgator
E492 Tristearynian sorbitolu (Sorbitan tristearate) Półsyntetyczny emulgator
E493 Monolaurynian sorbitolu (Sorbitan monolaurate) Półsyntetyczny emulgator
E494 Monooleinian sorbitolu (Sorbitan monooleate
)
Półsyntetyczny emulgator
E495 Monopalmitynian sorbitolu (Sorbitan monopalmitate) Półsyntetyczny emulgator

Inne dodatki

Kod Nazwa Właściwości
E500 Węglan sodu (Sodium carbonates) Regulator kwasowości
E501 Węglan potasu (Potassium carbonates) Regulator kwasowości
E503 Węglan amonu (Ammonium carbonates) Regulator kwasowości
E504 Węglan magnezu (Magnesium carbonates) Regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca
E505 Węglan żelaza ((Magnesium Ferrous) Regulator kwasowości
E507 Kwas chlorowodorowy (Hydrochloric acid) Regulator kwasowości
E508 Chlorek potasu (Potassium chloride) Zamiennik soli
E509 Chlorek wapnia (Calcium chloride) Sekwestrant, substancja stabilizująca
E510 Chlorek amonu Pożywka dla drożdży, dodatek smakowy
E511 Chlorek magnezu (Magnesium chloride) Regulator kwasowości
E512 Chlorek cyny (Stannous chloride) Przeciwutleniacz
E513 Kwas siarkowy (Sulphuric acid) Regulator kwasowości
E514 Siarczan sodu (Sodium sulphates) Regulator kwasowości, substancja stabilizująca
E515 Siarczan potasu (Potassium sulphates) Zamiennik soli
E516 Siarczan wapnia (Calcium sulphate) Substancja stabilizująca
E517 Siarczan amonu (Ammonium sulphate) Regulator kwasowości
E518 Siarczan magnezu Suplement żywieniowy
E 520 Siarczan glinu (Aluminium sulphate) Środek filtracyjny
E 521 Siarczan sodowo-glinowy (Aluminium sodium sulphate) Regulator kwasowości
E 522

Siarczan potasowo glinowy (Aluminium potassium sulphate) -
E 523 Siarczan amonowo-glinowy (Aluminium ammonium sulphate Substancja stabilizująca
E 524 Wodorotlenek sodu (Sodium hydroxide) Regulator kwasowości, rozpuszczalnik barwników
E 525 Wodorotlenek potasu (Potassium hydroxide) Regulator kwasowości
E 526 Wodorotlenek wapnia (Calcium hydroxide) Substancja wiążąca (teksturotwórcza)
E 527 Wodorotlenek amonu (Ammonium hydroxide) Regulator kwasowości
E 528 Wodorotlenek magnezu (Magnesium hydroxide) Regulator kwasowości
E 529 Tlenek wapnia (Calcium oxide) Regulator kwasowości, środek żrący
E 530 Tlenek magnezu (Magnesium oxide) Substancja przeciwzbrylająca, regulator kwasowości
E 535 Żelazocyjanek sodu (Sodium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 536 Żelazocyjanek wapnia (Potassium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 537 Żelazocyjanek manganu Substancja przeciwzbrylająca
E 538 Żelazocyjanek wapnia (Calcium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 539 Tiosiarczan sodu Substancja przeciwzbrylająca
E 540 Difosforan dwuwapniowy Substancja spulchniajaca
E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny (Sodium aluminium phosphate, acidic) Substancja spulchniajaca
E 542 Fosforan kostny Substancja przeciwzbrylająca
E 543 Polifosforan sodowo-wapniowy Emulgator
E 544 Polifosforan wapnia Emulgator
E 545 Polifosforan amonu Emulgator
E 546 Pirofosforan magnezu Emulgator
E 550 Krzemian sodu Substancja przeciwzbrylająca
E 551 Dwutlenek krzemu (Silicon dioxide) Substancja przeciwzbrylająca
E 552 Krzemian wapnia (Calcium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 553 Krzemian magnezu (Magnesium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 554 Krzemian sodowo-glinowy (Sodium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 555 Krzemian potasowo-glinowy (Potassium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 556 Krzemian wapniowo-glinowy (Calcium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 557 Krzemian cynku Substancja przeciwzbrylająca
E 558 Bentonit (Bentonite) Substancja przeciwzbrylająca, do klarowania soków, napojów
E 559 Kaolin, Aluminium silicate Substancja przeciwzbrylająca
E 570 Kwas stearynowy (Fatty acids) Substancja przeciwzbrylająca
E 571 Stearynian amonu Substancja przeciwzbrylająca
E 572 Stearynian magnezu (Magnesium stearate) Substancja przeciwzbrylająca
E 573 Stearynian glinu Substancja przeciwzbrylająca
E 574 Kwas glukonowy (Gluconic acid) Sekwestrant
E 575 Lakton kwasu glukonowego (Glucono-delta-lactone) Sekwestrant
E 576 Glukonian sodu (Sodium gluconate) Sekwestrant
E 577 Glukonian potasu (Potassium gluconate) Sekwestrant
E 578 Glukonian wapnia (Calcium gluconate) Substancja stabilizująca, sekwestrant, do klarowania soków, napojów.
E 579 Glukonian żelaza (Ferrous gluconate) Barwnik i składnik żywieniowy
E 585 Mleczan żelaza (Ferrous lactate) Składnik żywieniowy

Wzmacniacze smaku

Kod Nazwa Właściwości
E 620 Kwas glutaminowy Syntetyczny wzmacniacz smaku, do przypraw, koncentratów, zup w proszku, konserw mięsnych itp.
E 621 Glutaminian jednosodowy Syntetyczny wzmacniacz smaku potraw. Bardzo kontrowersyjna substancja. Badania wykazały, że osoby spożywające potrawy wysoko-przetworzone z dodatkiem glutaminianu sodu prawie trzykrotnie bardziej narażone są na otyłość. Nadmiar tej substancji może prowadzić do utraty wzroku.
E 622 Glutaminian jednopotasowy Wzmacniacz aromatu
E 623 Dwuglutaminan wapnia Wzmacniacz aromatu
E 624 Glutaminian monoamonowy Wzmacniacz aromatu
E 625 Dwuglutaminian magnezu Wzmacniacz aromatu
E 626 Kwas guanylowy Wzmacniacz aromatu
E 627 Guanylan dwusodowy Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 628 Guanylan dwupotasowy Wzmacniacz aromatu
E 629 Guanylan wapniowy Wzmacniacz aromatu
E 630 Kwas inozynowy Wzmacniacz aromatu
E 631 Inozynian dwusodowy Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 632 Inozynian dwupotasowy Wzmacniacz aromatu
E 633 Inozynian wapniowy Wzmacniacz aromatu
E 634 Rybonukleotydy wapnia Wzmacniacz aromatu
E 635 Rybonukleotydy dwusodowe Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 636 Maltol Wzmacniacz aromatu
E 637 Etylmaltol Wzmacniacz aromatu
E 640 Glicyna i jej sól sodowa Wzmacniacz aromatu

Antybiotyki

Kod Nazwa Właściwości
E 710 Spiramycyny Antybiotyk
E 713 Tylozyna Antybiotyk

Inne dodatki

Kod Nazwa Właściwości
E 900 Dimetylopolisiloksan Substancja przeciwpianotwórcza, przeciwzbrylająca
E 901 Wosk pszczeli Nabłyszczacz
E 902 Wosk candelilla Nabłyszczacz
E 903 Wosk carnauba Nabłyszczacz, (wosk z liści palmy brazylijskiej).
E 904 Szelak Nabłyszczacz
E 905 Parafina, Wazelina Nabłyszczacz
E 906 Żywica benzoesowa Nabłyszczacz
E 907 Wosk krystaliczny Nabłyszczacz
E 908 Wosk z otrąb ryżowych Jadalne powłoki
E 912 Ester kwasu montanowego Jadalne powłoki
E 913 Lanolina Nabłyszczacz
E 915 Colofonium esters Nabłyszczacz
E 920 Cysteina Polepszacze chleba
E 921 Cystyna Substancja ulepszająca
E 922 Nadsiarczek potasu Polepszacze chleba
E 923 Nadsiarczek amonu Polepszacze chleba
E 924 Bromian potasu Substancja ulepszająca do chleba
E 925 Chlor Wybielacz
E 926 Dwutlenek chloru Wybielacz, konserwant
E 927a Azodikarbonamid Polepszacze chleba
E 927b Mocznik Substancja ulepszająca
E 928 Nadtlenek benzoilu Substancja ulepszająca
E 930 Nadtlenek wapnia Polepszacze chleba
E 938 Argon Substancja ulepszająca
E 939 Hel Gaz do pakowania
E 940 Dichlorodifluormetan Propelent, środek przeciw zamarzaniu
E 941 Azot Gaz do pakowania
E 942 Tlenek azotu Gaz nośny
E 950 Acesulfam K Substancja słodząca
E 951 Aspartam Substancja słodząca
E 952 Cyklaminiany Substancja słodząca
E 953 Izomaltoza Substancja słodząca
E 954 Sacharyna Substancja słodząca
E 955 Sukroza Substancja słodząca
E 957 Taumatyna Substancja słodząca
E 959 Neohesperidin Substancja słodząca
E 965 Maltitol Substancja słodząca
E 966 Laktitol Substancja słodząca
E 967 Ksylitol Substancja słodząca
E 999 Ekstrakt kwilai (mydłoka) Substancja pianotwórcza
E1103 Inwertaza Stabilizator
E1105 Lizozym konserwant
E1200 Polidekstroza Stabilizator
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (15 votes cast)
Jak czytać skład produktów?, 9.8 out of 10 based on 15 ratings

Tagi: , , , , , , ,

Zobacz podobne:

2 komentarzy do “Jak czytać skład produktów?”

  1. BMI Napisał:

    Zjadamy spore ilości nie zdrowej chemii. Czy można coś z tym zrobić?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Beth1988 Napisał:

    Musze sie wam pochwalic w koncu zrzucilam wage – 8 kilogramow.
    Przewaliłam chyba cały polski internet żeby znalezc coś na odchudzanie i znalazłam.
    Wpiszcie sobie w google: xxally radzi jak szybko schudnac

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zostaw komentarz